Knjižnica / Publikacije / Publikacija

Pravilnik za tekmovanja v množičnih programih Gimnastične zveze Slovenije

Namen Pravilnika za tekmovanja v množičnih programih Gimnastične zveze Slovenije v
akrobatiki, skokih iz male prožne ponjave in športni gimnastiki je:
• Dvigniti nivo gimnastičnega znanja v OŠ in SŠ
• Zagotoviti objektivno in enotno ocenjevanje tekmovalnih sestav
• Približati naše športne panoge otrokom in učiteljem

Z novim pravilnikom želimo športne panoge približati otrokom in učiteljem v osnovnih in
srednjih šolah, vaditeljem v društvih ter povečati zanimanje zanje. S prenovo šolskih športnih tekmovanj v panogah, ki jih goji GZS, želimo dvigniti nivo gimnastičnega znanja v osnovnih in srednjih šolah, zagotoviti postopnost usvajanja znanja ter  omogočiti tekmovanja tudi učencem in učenkam, ki se z gimnastiko ukvarjajo le v šolskih sredinah. Pravilnik bo omogočal lažjo organizacijo tekmovanj na šolah, ki sodelujejo z Gimnastično zvezo Slovenije v programih »Slovenija telovadi«.

Tekmovanja v društvenem, regionalnem in tudi nacionalnem okolju bodo
lažje izvedljiva. Tekmovalne sestave in skoki predstavljajo tudi uradni tekmovalni program za šolska športna tekmovanja v akrobatiki, skokih iz male prožne ponjave in športni gimnastiki, ki jih Gimnastična zveza Slovenije izvaja v organizaciji Zavoda za šport RS Planica in Ministrstva za šolstvo in šport.

Razlog za zasnovo novega pravilnika je bil upad števila šol in otrok na šolskih športnih
tekmovanjih, ki potekajo v sodelovanju z Zavodom za šport RS Planica ter otrok, ki vadijo v množičnih programih naših društev, a niso tekmovali v nobenem od obstoječih tekmovalnih programov. V okviru projekta »Slovenija telovadi« se letno vse več otrok seznani ali ukvarja z gimnastiko, a jih zaradi časovne stiske in števila vadečih ni bilo moč pripraviti za tekmovanja po tekmovalnem pravilniku C programa Gimnastične zveze Slovenije. S pravilnikom bomo približali tekmovalne vsebine vsebinam iz aktualnega učnega načrta v osnovnih in srednjih šolah ter olajšali delo sodnikom.

Predvidevamo, da bo nov tekmovalni sistem bolj dostopen otrokom z nižjim gimnastičnim znanjem, manjša zahtevnost in skladnost z učnim načrtom pa pobuda učiteljem, da svoje učence ponovno pričnejo voditi na tekmovanja v gimnastiki.

Tekmovanja bodo po novem pravilniku lažje izvedljiva na vsaki šoli, posamezni regiji in za najboljše na zaključnem nacionalnem tekmovanju.

Tekmovalni pravilnik se lahko uporablja tudi za tekmovanja v društvih, ki so članice Gimnastične zveze Slovenije ter po tekmovalnih kategorijah, ki ustrezajo potrebam organizatorja oziroma društva.

Avtor programa: Aleksander Šajn.

Pravilnik lahko naročite na Gimnastični zvezi Slovenije, cena pravilnika je 30 EUR (DDV že vključen). V kolikor želite, da vam pravilnik pošljemo po pošti se zaračuna še poštnina za pošiljko.

Spletna naročilnica

30.3.2019