Teja Belak v finalu EP osma

Glasgow, 05. avgusta (STA) - Slovenska telovadka Teja Belak je na evropskem prvenstvu v Glasgowu v finalu preskoka osvojila osmo mesto. Naslov evropske prvakinje je osvojila Madžarka Boglarka Devai. Druga je bila Rusinja Angelina Melnikova, tretja pa Romunka Denisa Golgota.

Belakova je za svoja skoka, pri prvem je pri doskoku padla, dobila povprečno oceno 13,533.

Štiriindvajsetletna Ljubljančanka je v finalu EP nastopila petič v karieri in četrtič po vrsti. Leta 2015 in letos je bila osma, lani sedma, leta 2016 šesta, leta 2013, ko je prvič tekmovala v finalu prvenstva stare celine, pa četrta.

Devaijeva, lani na EP v Romuniji tretja, je slavila z oceno 14,349. Melnikova je končala na drugem mestu z oceno 14,233, Golgota na tretjem z oceno 14,166.

Belakova je v finalu nastopila kot četrta po vrsti. Pred njo z izjemo Devaijeve nobena telovadka skoka ni naredila 100-odstotno, na žalost slovenskega tabora pa se tudi Belakovi ni izšlo po načrtih.

"S tem skokom imam malo težav, ker mi je težji kot drugi. Ko je deska trša, te moti vsaka stvar. Na ogrevanju mi je šlo dobro, ampak na koncu se ni izšlo. Drugi skok je bil zelo lep, naredila sem ga kot znam. Tudi če bi danes nastopila s težjim skokom, mi ne bi nič pomagalo," so bile prve misli Belakove.

Malce je potožila tudi nad sodniškim kriterijem, po njenem mnenju so nekatere tekmovalke dobile previsoko oceno. Ne glede na vse je bil njen zaključek realen: "Tudi če bi prvi skok naredila kot ga znam, bi mi malce zmanjkalo do tretjega mesta. Čeprav sem takšno oceno, kot jo je danes Golgota, že dosegla. Po vseh poškodbah sem zadovoljna, da mi je uspelo priti v finale. Treba je gledati naprej."

Črto pod zadnji slovenski nastop ženske reprezentance na EP je potegnil še selektor Andrej Mavrič: "Žal se je zgodilo, da je padla. Zame to ni bilo presenečenje, to se je ponovilo na drugi tekmi, tudi na sredozemskih igrah se je. Razlog je verjetno malo prevelika želja po rezultatu. Teja je petič v finalu EP. Zelo močno si želi medalje. Želela je več, kot v tem trenutku lahko. Preveč je razmišljala o drugem skoku, zato ni naredila prvega, kot je treba. Dejstvo je, da ima premalo ponovitev prvega skoka zaradi bolečin v nogi in vseh zadev. Enostavno ni bila dovolj dobro pripravljena, da bi pokazala kaj več."

Slovenske telovadke se v ponedeljek zjutraj vračajo domov, po krajšem predahu pa jih čakajo priprave na drugi vrhunec sezone - oktobrsko svetovno prvenstvo v Dohi.

V Glasgowu zdaj sledijo trije dnevi gimnastičnega premora, v četrtek pa s tekmovanji začnejo telovadci. Od Slovencev bosta finale lovila Sašo Bertoncelj na konju z ročaji in Rok Klavora na parterju.

2018-08-05/16:44
ke/lr/lr