Slovenske ritmičarke na SP s pogledom proti Tokiu 2020

Ljubljana, 04. septembra (STA) - Arena Armejec v Sofiji je leta 2014 slovenski gimnastiki prinesla veliko veselja, saj je Sašo Bertoncelj na evropskem prvenstvu osvojil bron. Tokrat bo dvorana spet v znamenju gimnastike, saj se bodo za svetovne naslove pomerile ritmičarke. Slovenijo bodo zastopale Aleksandra Podgoršek, Jekaterina Vedenejeva in Anja Tomazin ter skupinska sestava.

Slovenska vrsta se na svetovno prvenstvo odpravlja v popolni postavi, s tremi posameznicami ter skupinsko sestavo. "Zelo me veseli, da gre na prvenstvo spet popolna ekipa. V individualnem programu se bodo predstavile Podgorškova in Vedenejeva z vsemi štirimi sestavami ter debitantka Tomazinova z obročem in žogo. Vseh deset sestav bo štelo v ekipni zbir," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedala predsednica strokovnega odbora Lena Jakubovska, ki bo na SP odpotovala tudi v vlogi mednarodne sodnice.

Trenerka reprezentance in vodja ekipe Lena Salavjova je dodala, da bo letošnje svetovno prvenstvo, prvo ekipno po letu 2015, rekordno. Za nastope je namreč prijavljenih kar 176 tekmovalk in 60 držav v individualnem tekmovanju ter prav tako rekordnih 36 skupinskih sestav. Za slednje bo Sofija že prvo kvalifikacijsko sito za preboj na olimpijske igre leta 2020 v Tokiu, saj si prve tri reprezentance priborijo neposreden nastop na OI, 24 ekip pa se bo za olimpijske vozovnice lahko potegovalo na SP prihodnje leto.

Kljub rekordnim številkam ima Slovenija med posameznicami smele cilje; eno uvrstitev v finale mnogoboja, eno v prvo polovico nastopajočih ter izboljšanje zadnjega ekipnega rezultata s SP 2015 - 24. mesta, je visoke cilje razgrnila Salavjova. Nenazadnje se je komaj 17-letni državni prvakinji Podgorškovi, ki je to sezono že nastopila kot finalistka svetovnega pokala v Taškentu, kot novopečena Slovenka v ekipi pridružila izkušena, sedem let starejša Rusinja Vedenejeva, ki je bila minuli vikend pod novo zastavo prav tako finalistka svetovnega pokala v domačem Kazanu.

"Moj osebni cilj je uvrstitev med najboljših 32 na tem prvenstvu. Zdi se mi, da sem dobro pripravljena, čeprav poškodba kolena še ni povsem sanirana. Pomembno je, da bom z glavo pri stvari in da mi bo uspelo pokazati sestave brez napak. Največ lahko pričakujem od žoge in traka," je pred odhodom v Bolgarijo povedala Podgorškova, medtem ko Vedenejeve, za katero bo pri 24 letih to prvo SP v dolgoletni karieri, sploh ni bilo na novinarski konferenci, saj se poleti naturalizirana Slovenka na prvenstvo pripravlja v domači Rusiji. Od nje stroka pričakuje uvrstitev v finale mnogoboja.

Naslednjo soboto se bo SP začelo tudi za skupinsko sestavo. Dekleta pod vodstvom kapetanke Sare Kragulj so po besedah trenerke Olge Mancevič dobro pripravljena in poudarjajo, da je ob dobri izvedbi obeh sestav uresničljiv tudi cilj - preboj med najboljših 24 ekip in s tem uvrstitev na naslednje SP leta 2019 v Bakuju, glavne kvalifikacije za OI 2020.

"Čeprav smo imeli to sezono precej težav s sestavo ekipe, ki se je ves čas spreminjala, sta se vanjo vrnili izkušeni Zoja Marija Ivančič in Maša Bizjak, tako da je naša ekipa kljub mladosti že precej izkušena. Celotno poletje so dekleta podredila pripravam na to prvenstvo, zato upam, da se jim bo na tekmi vse 'poklopilo', saj so dobro pripravljena," je dejala Mancevićeva.

SP se bo začelo v ponedeljek, 10. septembra, tekmovanja v individualni konkurenci in skupinskih sestavah pa bodo na sporedu vse do nedelje.

2018-09-04/12:51
zza/ad