GZS /
Arhiv novic / Novica
Pošlji prijatelju Verzija za tisk

Slovenija po Bakuju uradno še brez, a praktično že z olimpijsko vozovnico

Slovenija po Bakuju uradno še brez, a praktično že z olimpijsko vozovnico

Baku, 23. septembra (STA) - Slovenska reprezentanca v ritmični gimnastiki je na svetovnem prvenstvu v Bakuju praktično dosegla zastavljeni cilj: uvrstitev v Tokio 2020, čeravno Mednarodna gimnastična zveza Fig tega uradno še ni potrdila. Med posameznicami je za zdaj na olimpijskem seznamu le najboljših 16 iz mnogoboja, Jekaterina Vedenejeva, ki zastopa Slovenijo, je bila 17.

Vedenejeva, dolgoletna ruska reprezentantka iz Irkutska, ki je v želji po olimpijskem nastopu začasno zatočišče našla v Sloveniji, je svoji "novi domovini" tudi s 17. mestom v mnogoboju v bistvu že zagotovila pot na olimpijske igre prihodnje leto v Tokio.

Pri Figu so sicer po končanem SP objavili uradni seznam držav, ki so si neposredno zagotovile mesto na olimpijskem turnirju, med katerimi za zdaj ni Slovenije. Na seznamu 16 gotovih potnic na olimpijski turnir sta po dve ruski, izraelski, bolgarski, ukrajinski, italijanski, ameriški ter beloruski ritmičarki ter po ena japonska in azerbajdžanska predstavnica.

Slovenska junakinja tega SP Vedenejeva je po veliki napaki v sestavi z žogo, prvem nastopu v mnogoboju, zamudila priložnost, da bi Sloveniji že na tem prvenstvu kot članica elitne šestnajsterice tudi uradno priborila OI. Kljub veliki napaki v prvem nastopu, preostale tri je oddelala zelo dobro, je zgolj za 75 tisočink točke zgrešila tako želeno neposredno uvrstitev na OI.

Drugi kriterij bo svetovni pokal 2020, kjer bodo pri mednarodni zvezi objavili nov seznam 27. aprila 2020 s tremi novimi telovadkami, maja 2020 bo znanih še dodatnih pet tekmovalk s celinskih prvenstev, četrti kriterij je vozovnica za domačina, kjer gostiteljica iger Japonska posebnega povabila, ki ji sicer pripada, ne bo potrebovala, peti pa posebno povabilo tripartitne komisije.

Skupno bo na olimpijskem turnirju posameznic nastopilo 26 tekmovalk, bolj kot ne je že jasno, da bo med njimi tudi prvič v zgodovini slovenska predstavnica.

V skupinskih sestavah je po SP v Bakuju znanih osem reprezentanc z olimpijsko bero. Poleg Rusinj, Italijank in Bolgark, ki so si pot v Tokio zagotovile že na SP 2018, so se na seznam v Bakuju uvrstile še Japonke, Belorusinje, Izraelke, Kitajke in Azerbajdžanke. Skupno bo na olimpijskem turnirju nastopilo 14 ekip v skupinskih sestavah.

Sicer je 37. SP v Bakuju minilo povsem v znamenju Rusije, ki je osvojila kar osem od devetih možnih naslovov. Ruske ritmičarke so bile najboljše ekipno, Dina Averina je postala kraljica mnogoboja in dodala še tri zlate kolajne v finalih, eno pa Jekaterina Seleznjova, zmagale pa so tudi v mnogoboju skupinskih sestav.

Japonke, gostiteljice naslednjih olimpijskih iger, so manj kot leto dni pred igrami prikazale odlično pripravljenost v tekmovanju skupinskih sestav in edine Rusiji odščipnile eno zmago, ko so bile najboljše v finalu s petimi žogami.

Naslednje svetovno prvenstvo v ritmični gimnastiki, 38. po vrsti, bo šele septembra 2022 v Sofiji, so sporočili pri Figu.
2019-09-23/08:00
zza/ke
© STA 2019  

Prihajajoči dogodki
17.9.2020
Osijek, Hrvaška
Platinum Cup Osijek 2020 več >
26.9.2020
Ukrainian International Cup Kijev 2020 Kijev, Ukrajina
Ukrainian International Cup Kijev 2020 več >
26.9.2020
Odprto prvenstvo Bežigrada v skokih z male prožne ponjave 2020 Športni center Triglav, Vodovodna 25, Ljubljana
Odprto prvenstvo Bežigrada v skokih z male prožne ponjave 2020 več >
1.10.2020
Svetovni pokal v MŠG in ŽŠG Szombathely 2020 Szombathely, Madžarska
Svetovni pokal v MŠG in ŽŠG Szombathely 2020 več >
Arhiv dog.: Prihodnji • Pretekli
Sponzorji

Športna Loterija Slovenije


Incertus d.o.o.


MERKUR trgovina, d.o.o.


Elektronsko pismo Pošte Slovenije d.o.o.


STARIM


PETROL D.D.


Telekom Slovenije d.d.


Zavarovalnica Triglav d.d.


Inštitut za medicino in šport (IMŠ)


Imagine d.o.o.


BTC d.d.


Programe GZS sofinincirata

Olimpijski komite Slovenije


Fundacija za šport


Ministrstvo za šolstvo in šport