GZS /
Arhiv novic / Novica
Pošlji prijatelju Verzija za tisk

ŠPELA KRATOCHWILL JE KONČALA ŠPORTNO KARIERO

ŠPELA KRATOCHWILL JE KONČALA ŠPORTNO KARIERO

Vemo, da je vrhunski dosežek v kateremkoli t.i. estetskem športu, še zlasti v ritmični gimnastiki, pogojen z usklajenim delovanjem telesa kot celote. Kar pa je mogoče le z dovršenim ravnovesjem med duševnostjo, ritmom in melodijo glasbe ter mojstrskim obvladovanjem rekvizitov in usklajenostjo s sotekmovalkami v skupini. V gibanju se izražajo in odražajo čustva, doživetja, razmišljanja ter odzivanja na vpliv zunanjega sveta. Dovršenost in uspeh nikoli ne prideta naključno.

Za uspeh pa je poleg talenta potrebno vložiti veliko trdega dela, kar je bila nesporna odlika Špele v celotnem obdobju njenega delovanja.

Mala, komaj 4 letna Špela, se je že v vrtcu pridružila klubu Narodni dom iz Ljubljane. Svoje prve ritmične korake je posnemala od Dušice Jeremić, nekdanje vrhunske tekmovalke in dolgoletne reprezentantke. Špela je takrat istočasno trenirala tudi smučanje, kjer je bila med drugim izbrana v reprezentanco cicibank. Vendar se ni mogla upreti lepoti gibanja, glasbi, pisanim dresom in rekvizitom, ki jih je spoznavala v ritmični gimnastiki. 

Prvič je na zmagovalne stopničke stopila že pri šestih letih, ko je skupaj s sotekmovalkami osvojila naslov državne prvakinje v skupinski sestavi. Njeno prizadevnost, delavnost, vztrajnost in odločnost sta prepoznali tudi klubski trenerki Alena Yakubovskaja in Lena Salaujova ter jo usmerili v program posameznic. Uspeh ni izostal saj je v 16 let dolgi športni karieri kar 7 krat osvojila naslov državne prvakinja v različnih kategorijah. Skupno je na tekmovanjih doma in v tujini osvojila 175 medalj (78 zlatih, 50 srebrni in 47 bronastih). Slovenijo je zastopala na dveh svetovnih in dveh evropskih prvenstvih. Ob teh uspehih je potrebno izpostaviti njen izjemni rezultat na mladinskem evropskem prvenstvu leta 2012, kjer je osvojila 11. mesto v sestavi z obročem. S strani Gimnastične zveze Slovenija je bila večkrat imenovana za najboljšo ritmičarko leta.

Njene psihofizične sposobnosti so zelo uspešno nadgrajevale tudi trenerke iz Rusije: Lena Bosikova, Olga Čajnikova, Elena Karpuchenko in še posebej Valentina Shevchenko. Špela je v zadnjih letih velikokrat obiskala ritmični center v Rusiji, za katerega pravi, da je »raj za ritmično gimnastiko«. Vodi ga svetovno priznana strokovnjakinja Irina Winner. Globoko v spominu pa sta ji ostali po načinu dela, izredni umirjenosti in prefinjenosti, tudi trenerki Shevchenko in Karpuchenko. Leta 2015, ko je bila ponovno na pripravah v Rusiji, je sodelovala na njihovem občinskem tekmovanju, kjer je med 80 tekmovalkami slavila zmago v mnogoboju in v vseh finalnih nastopih. Na novinarska vprašanja za nacionalno televizijo je odgovarjala v njihovem jeziku, kar so vsi prisotni sprejeli z velikim aplavzom in odobravanjem.


Vrhunec vsakega športnika je udeležba na OI. »Šport je bil vedno prvi v mojem življenju«, pravi Špela. »Hvaležna sem staršem, ki so me vsestransko podpirali na moji poti. Udeležba na OI so bile moje sanje. Bila sem zelo motivirana, saj sem se na osnovi rezultata s svetovnega prvenstva uvrstila med ozek krog tekmovalk s pravico nastopa na predolimpijskem turnirju v Rio De Janeiru, aprila leta 2016. Pripravljene in dobro »natrenirane« sem imela nove tekmovalne sestave. Izbrali smo odlično glasbo na katero smo skrbno izdelali koreografije. Žal sem dva dni pred tekmovanjem zbolela in se z visoko vročino podala na tekmovalni tepih. Nisem se uvrstila na OI... Kljub temu pa mi je tekmovanje ostalo v zelo lepem spominu. Z ritmično gimnastiko sem prepotovala velik del sveta. Še vedno imam stike s številnimi tekmovalkami po svetu, ki sem jih spoznala. Postale smo velike prijateljice .Kot sem dejala, je bil šport v mojem življenju prvi. Pogrešam ga…Sedaj si moram dneve organizirati drugače ... Včasih mi ostane preveč časa... Vidim se kot trenerka, sodnica in z veseljem bi predala svoje znanje mlajšim generacijam,….če bi imela možnost…., če bi mi ponudili…«

Brez dvoma ima karizmatična Špela bogate »ritmične izkušnje«, ki bi lahko koristile mlajšim generacijam, zato sem prepričana, da bo dobila priložnost in se potrdila tudi kot vrhunska trenerka in sodnica.

V športu je najbolj izpostavljena in odgovorna oseba trener. Kot pravi dr. Tušak, naš priznani športni psiholog, je uspešen trener tisti, ki ima sposobnost učinkovitega analiziranja samega sebe, situacije in svojih varovancev kot sistem spremenljivk, ki se nenehno spreminjajo in Špela je takšna oseba.

Špela je s svojimi uspehi ter miselno naravnanostjo pustila velik pečat na ritmično gimnastiko v Sloveniji. In eno izmed njenih zaključnih misli «tekmuje se na tepihu, vsa »druga tekmovanja« so nehumana in nepotrebna, saj tekmovalke to občutimo,« bi bilo potrebno razumeti in posvojiti.

Špela, najboljša nagrada za dobro opravljeno delo je, dobro opravljeno delo.


Zapisala: dr. Branka Vajngerl

Ljubljana, april 2019

 

Prihajajoči dogodki
17.9.2020
Osijek, Hrvaška
Platinum Cup Osijek 2020 več >
26.9.2020
Ukrainian International Cup Kijev 2020 Kijev, Ukrajina
Ukrainian International Cup Kijev 2020 več >
1.10.2020
Svetovni pokal v MŠG in ŽŠG Szombathely 2020 Szombathely, Madžarska
Svetovni pokal v MŠG in ŽŠG Szombathely 2020 več >
15.10.2020
Gym festival Trnava 2020 Trnava, Češka
Gym festival Trnava 2020 več >
Arhiv dog.: Prihodnji • Pretekli
Sponzorji

Športna Loterija Slovenije


Incertus d.o.o.


MERKUR trgovina, d.o.o.


Elektronsko pismo Pošte Slovenije d.o.o.


STARIM


PETROL D.D.


Telekom Slovenije d.d.


Zavarovalnica Triglav d.d.


Inštitut za medicino in šport (IMŠ)


Imagine d.o.o.


BTC d.d.


Programe GZS sofinincirata

Olimpijski komite Slovenije


Fundacija za šport


Ministrstvo za šolstvo in šport