GZS /
Arhiv novic / Novica
Pošlji prijatelju Verzija za tisk

Rok Klavora v Sombotelu pokoril konkurenco

Rok Klavora v Sombotelu pokoril konkurenco

Sombotel, 03. oktobra (STA) - Slovenski telovadec Rok Klavora je na edinem svetovnem pokalu, ki je še ostal na gimnastičnem koledarju 2020, svetovnem izzivu v Sombotelu, v finalu parterja ugnal vso konkurenco in z oceno 14 točk slavil zmago. To je za 32-letnega Ljubljančana po Mariboru 2011, Ljubljani 2016 in Cottbusu 2017 še četrta zmaga na tekmah svetovnega pokala.


"Zelo sem vesel zmage. V tej sezoni, ki jo je zaznamoval covid-19, se dolgo sploh ni vedelo, ali tekma bo ali ne. Mi smo vsak dan trdo delali in zdaj je trud poplačan. Ta medalja je gotovo tudi motivacija za naprej," je takoj po zmagi, ki je zaradi koronske krize nedvomno še toliko slajša, za STA dejal Klavora.


Tako kot ves šport je tudi gimnastiko, ki je zgolj dvoranski šport, močno prizadela koronavirusna pandemija. Sezona se je nenadno končala marca, ko so prireditelji svetovnega pokala v Bakuju kar sredi tekme, večer pred finalnimi nastopi, odpovedali nadaljnje tekmovanje.
Nato so si odpovedi ali preložitve tekem sledile ena za drugo, na koledarju 2020 je kot edini svetovni pokal ostal Sombotel. Organizatorji so udeležencem naložili nekaj pogojev, med drugim dva zaporedna negativna testa na koronavirus, a jim je na tekmo vseeno uspelo privabiti številna zveneča imena gimnastičnega športa.
Klavora, ki je bil lani na tem tradicionalnem prizorišču svetovnega pokala četrti, v karieri pa je v dvorani Arena Savaria že stal tudi na odru za zmagovalce, je imel v petkovih kvalifikacijah sedmo oceno. Po nastopu se je jezil zaradi napake ob koncu sestave in za finale odkrito napovedal boj za zmago.
Sam je bil pred finalom odločen, da bo nastopil s težjo različico sestave, a se je po ogrevanju, ko se je počutil težkega in imel tudi nekaj treme, posvetoval s selektorjem Sebastijanom Piletičem, ki mu je očitno dal dober nasvet.


"Nameraval sem prikazati težjo sestavo, ampak se pred tekmo nisem najbolje počutil. Pile (selektor Sebastijan Piletič, op. STA) mi je svetoval, naj se rajši osredotočim na lepšo izvedbo lažje različice vaje in popravim še tisto napako iz kvalifikacij. Upošteval sem ga, prikazal lepo vajo in zmagal," se je po nastopu široko smejalo Klavori.


Priznal je, da je imel po napaki v kvalifikacijah kar srečo, da je sploh ostal znotraj najboljše osmerice finalistov, da je precej trepetal za finale. To ga je še bolj podžgalo za današnji nastop.


"Že v kvalifikacijah sem imel tremo, saj je bila to prva tekma po res dolgem času. A zelo rad tekmujem. Na orodje sem šel tretji po vrsti, zelo dobro opravil vajo, nato pa sem le čakal, kaj bo. Telovadci za menoj so tekmovali, a eden za drugim zaostajali za mano. Vedno bolj sem postajal evforičen. Ko je končal še zadnji, sem lahko roke dvignil visoko v zrak," se je veselil telovadec bežigrajskega Sokola.


Zdaj si predvsem želi, da bo Evropski gimnastiki (UEG) decembra uspelo organizirati preloženo evropsko prvenstvo. "Ta uspeh je tudi motivacija za naprej. Upam, da bomo imeli pandemiji navkljub v letu 2020 tudi evropsko prvenstvo. Zelo si želim še vsaj eno tekmo letos."


Slovenija je imela na Madžarskem še enega finalista; Luka Bojanc je na krogih prišel do uspeha kariere, saj je prvič nastopil med osmerico najboljših in z oceno 12,600 končal na šestem mestu.


Poleg Klavore in Bojanca so v Sombotelu tekmovali še Jure Weingerl, ki je na parterju zasedel 11. mesto, Jure Pavlica, ki je bil na konju z ročaji 12., ter Luka Kišek, ki je bil na konju 18.


Tekma na Madžarskem se bo sicer končala v nedeljo s finali po preostalih orodjih, vendar brez slovenskega zastopstva.

2020-10-03/18:45
zza/lr/ic/lr
© STA 2020

Prihajajoči dogodki
28.11.2020
Državno prvenstvo v športni gimnastiki 2020 ODPOVEDANO
Državno prvenstvo v športni gimnastiki 2020 več >
28.11.2020
Državno prvenstvo v športni gimnastiki 2020 ODPOVEDANO
Državno prvenstvo v športni gimnastiki 2020 več >
5.12.2020
ODPOVEDANO
Odprto prvenstvo Renč v skokih na veliki prožni ponjavi več >
9.12.2020
Evropsko prvenstvo v MŠG Mersin 2020 Mersin, Turčija
Evropsko prvenstvo v MŠG Mersin 2020 več >
Arhiv dog.: Prihodnji • Pretekli
Sponzorji

Športna Loterija, d. d.


Incertus d.o.o.


MERKUR trgovina, d.o.o.


Elektronsko pismo Pošte Slovenije d.o.o.


STARIM


PETROL D.D.


Telekom Slovenije d.d.


Zavarovalnica Triglav d.d.


Inštitut za medicino in šport (IMŠ)


Imagine d.o.o.


BTC d.d.


Programe GZS sofinincirata

Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez


Fundacija za šport


Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport