GZS /
Arhiv novic / Novica
Pošlji prijatelju Verzija za tisk

Edvard Kolar v soboto v boj za predsednika Evropske gimnastične zveze

Edvard Kolar v soboto v boj za predsednika Evropske gimnastične zveze

Ljubljana, 28. novembra (STA) - V petek in soboto bo Split gostil vrh Evropske gimnastične zveze (UEG), posebej zanimivo bo drugi dan, ko bo na programu volilni kongres. V boju za predsedniško mesto je tudi slovenski športni delavec Edvard Kolar. Med kandidati za druge odbore sta še dva Slovenca.

Zveza UEG bo v soboto zagotovo dobila novega predsednika, saj Francoz Georges Guelzec - predsednik UEG je od leta 2009 - ne kandidira. Edina kandidata sta nekdanji generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije Kolar, ki je septembra postal direktor Športne loterije, ter Azerbajdžanec Farid Gajibov.

Oba sta že dlje časa vpeta v gimnastiko. Kolar je bil dolga leta trener enega najboljših slovenskih telovadcev v zgodovini Mitje Petkovška, dejaven je bil tudi pri Gimnastični zvezi Slovenije, med drugim je bil generalni sekretar, kjer pa se je v zadnjih letih nekoliko umaknil. Kolarjev protikandidat je Gajibov, sicer generalni sekretar azerbajdžanske gimnastične zveze in eden od podpredsednikov evropske zveze UEG.

Kolar je lani kandidiral za člana izvršnega odbora Mednarodne gimnastične zveze FIG, a mu na volitvah ni uspelo, po tem pa je, kot sam pravi, dobil pobudo številnih predstavnikov evropskih nacionalnih zvez. Po štirih mesecih razmišljanja in pogovorov se je odločil, da bo kandidiral za prvega moža evropske gimnastike. Slovenski športni funkcionar meni, da gimnastika potrebuje spremembe, ki jih sam lahko vpelje, zato je tudi padla odločitev, da poskusi s predsedniško kandidaturo.

"Temeljni sta spremembi tako navznoter v gimnastiki kot tudi navzven. Treba je postaviti globalni sistem tekmovanj, ki bo potekal vertikalno in bo upošteval tako olimpijske principe in kvalifikacije za tekmovanja, obenem pa tudi marketinški potencial. Slednje je možno zelo dobro pripraviti kot temelj za medijsko pokrivanje, s tem pa se lažje pride do sponzorjev in materialnih osnov za razvoj," pravi Kolar.

Kolar je v pogovoru za STA izpostavil še, kaj pogreša v gimnastiki: "Televizijski prenosi so tisto, s čimer se bomo morali veliko ukvarjati v prihodnje, toda najprej moramo zagotoviti ustrezne tekmovalne sisteme, ki bodo vidni v javnosti, od svetovnih in celinskih prvenstev do svetovnega pokala. S tem bi prišli do vpliva, prepoznavnosti in vidnosti. Gimnastika ni nezanimiva za ljudi, drugače ne bi bila med tremi najbolj gledanimi športi na olimpijskih igrah."

Zadnji volilni kongres je imela krovna evropska zveza pred štirimi leti v Portorožu. Takrat je nov predsedniški mandat dobil Guelzec. Pred štirimi leti je bil v izvršni odbor UEG izvoljen Klemen Bedenik, v nadzorni odbor zveze pa Ivan Levak. Levak je leta 2009 kandidiral tudi za prvega moža UEG, vendar v prvem krogu volitev izgubil proti Guelzecu.

Poleg Kolarja za eno od funkcij v UEG kandidirata še dva Slovenca. Levak je tudi tokrat kandidat za člana nadzornega odbora, Špela Dragaš pa kandidira za članico tehničnega komiteja za ritmično gimnastiko. Za slednjega je kar 20 kandidatk, mesto v odboru jih bo dobilo šest.

Volilni kongres se bo začel v soboto ob 8.30 s predstavitvama predsedniških kandidatov. V petek je najprej na sporedu zasedanje generalne skupščine.
 


© STA 2017

Prihajajoči dogodki
30.3.2019
32. MTM LJUBLJANA 2019 Gimnastični center Ljubljana, Koprska 29, 1000 Ljubljana
32. MTM LJUBLJANA 2019 več >
Arhiv dog.: Prihodnji • Pretekli
Sponzorji

Telekom Slovenije d.d.


Zavarovalnica Triglav d.d.


Inštitut za medicino in šport (IMŠ)


Imagine d.o.o.


BTC d.d.


Programe GZS sofinincirata

Olimpijski komite Slovenije


Fundacija za šport


Ministrstvo za šolstvo in šport