Bertoncelj v Glasgowu do naslova evropskega podprvaka

Glasgow, 12. avgusta (STA) - Slovenski telovadec Sašo Bertoncelj je na evropskem prvenstvu v Glasgowu na konju z ročaji osvojil srebrno odličje. Drugo mesto si je delil s Hrvatom Robertom Seligmanom. Zmagal je Irec Rhys McClenaghan. Bertoncelj si je pritelovadil tretjo kolajno na prvenstvih stare celine, leta 2010 v Birminghamu in leta 2014 v Moskvi je bil tretji.

McClenaghan je v finalu najboljše osmerice dobil oceno 15,300, Bertoncelj in Seligman pa 14,866.

Bertoncelj je v četrtkovih kvalifikacijah končal na sedmem mestu, višje bi končal, če bi naredil seskok, pred katerim je zastal in se zatresel. Kljub temu je bil pred finalom optimističen, verjel je v medaljo in jo na koncu tudi dobil.

Na konja je šel kot zadnji, vedel je, kakšno rezultatsko letvico so postavili njegovi tekmeci in pogumno jo je napadel. Večjih napak ni počel, ko je seskočil in čez nekaj trenutkov dobil oceno, je bil razumljivo presrečen.

Že z medaljo okrog vratu je uvodoma dejal, da je kolajna lažja, kot je bila celotna tekma. "Veš, kaj moraš narediti, ko si zadnji na vrsti. In veš, da si tega sposoben. To je bila ena težjih tekem. Bil sem v transu, nisem se pustil zmotiti," je dejal 34-letnik.

Ircu je športno priznal prepričljivo zmago, o vrstnem redu na zmagovalnih stopničkah je z nasmeškom povedal: "Mali ima jajca, to je pokazal. V prvem finalu je osvojil medaljo. Stara kozla sva ga podila. Ne bi se moglo lepše razplesti za medsosedske odnose."

Čeprav šteje že 34 let, kar je za telovadce že kar veliko, se ne namerava ustaviti. "Medalja mi daje veliko energije za naprej. Najbolj pogosto vprašanje, ki ga dobim, je, koliko časa bom še telovadil. Danes sem dal odgovor. Medaljo bomo zelo dobro proslavili. Drugače ni vredna. Naprej pa grem tekmo po tekmo. Nisem več rosno mlad. Dokler bo volja, zdravje, rezultati, ne vidim razloga, da bi nehal."

Zadovoljen je bil tudi njegov trener in selektor slovenske moške reprezentance Sebastijan Piletič. "Treba je narediti vajo, kot jo znaš. Sašo je naredil, kot zna. Dobil je oceno, ki so jo zasluži," je med drugim dejal.

Bertoncljeva medalja je 17. slovenska na EP. Preostalih 14 sta zbrala Mitja Petkovšek in Aljaž Pegan. Petkovšek je bil štirikrat zlat (2000, 2006, 2007, 2008), trikrat drugi (1998, 2002, 2009) ter dvakrat bronast (2005, 2012) na bradlji, Pegan pa je bil na drogu dvakrat zlat (1994, 2004), enkrat srebrn (2007) in dvakrat bronast (2000, 2008).

Slovenija je po zaslugi Bertonclja na evropskih prvenstvih v Glasgowu v šestih športih prišla do druge medalje. Prvo je osvojil plavalec Peter John Stevens, ki je bil bronast na 50 metrov prsno.

Pred finalom na konju z ročaji so prireditelji razdelili medalje najboljšim na parterju. Prvak je postal Britanec Dominick Cunningham pred Izraelcem Artemom Dolgopjatom in Rusom Arturjem Dalalojanom. Na krogih je slavil Grk Eleftherios Petrounias, drugi je bil Turek Ibrahim Colak, tretji Britanec Courtney Tulloch.

Na preskoku je bil najbolj prepričljiv Dalalojan pred Ukrajincem Igorjem Radivilovom in rojakom Dmitrijem Lankinom. Dalalojan je bil najboljši še na bradlji, kjer je srebro osvojil še en Rus David Beljavskij, bron pa Švicar Oliver Hegi. Slednji je za tem na drogu stopil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra, drugi je bil Nizozemec Epke Zonderland, tretji pa Madžar David Vecsernyes.