GZS /
Arhiv novic / Novica
Pošlji prijatelju Verzija za tisk

Aleksandra Podgoršek v Taškentu do šestega mesta

Aleksandra Podgoršek v Taškentu do šestega mesta

Taškent, 22. aprila (STA) - Slovenska reprezentantka v ritmični gimnastiki Aleksandra Podgoršek je v današnjih finalih svetovnega pokala v Taškentu uspešno opravila nastop s trakom in zasedla šesto mesto. Zmagala je članica olimpijskih, svetovnih in evropskih prvakinj Rusinj, Aleksandra Soldatova, ki je danes slavila poker zmag. Najboljša je bila tudi z obročem, žogo in kiji.

Komaj 16-letna slovenska reprezentantka je v Uzbekistanu že v kvalifikacijah vpisala enega večjih uspehov slovenske ritmike, ko si je z osmim izidom priborila finalni nastop najboljše osmerice s trakom. V današnjih finalih pa je še izboljšala kvalifikacijski dosežek in zasedla šesto mesto.

Zmagala je Soldatova pred Izraelko Linoy Ashram in rojakinjo Jekaterino Seleznjovo, pred Podgorškovo pa sta končali le še Bolgarka Neviana Vladinova na četrtem in Ukrajinka Vlada Nikolčenko na petem mestu.

"Nimam pravih besed, da bi opisala vse občutke ob tem uspehu. Sama vaja je bila solidna, brez večjih napak. Sem pa reševala eno mojstrstvo in pred zadnjim tveganim elementom sem imela manjši zaplet," je iz Taškenta sporočila mlada telovadka in priznala, da se je bilo kar težko zbrati za finalni nastop: "Pred nastopom sicer nisem imela treme, morda minimalno, bolj me je razganjalo od veselja, da sem se sploh uvrstila v finale. Nato pa sem prišla še do šestega mesta - neverjetno!"

Slovenija je v preteklosti sicer že imela finale na tekmi svetovnega pokala, a zadnji uspeh ima že kar dolgo brado. Leta 2009 sta namreč na domačem svetovnem pokalu v Mariboru v finalih nastopili tako Mojca Rode kot Tjaša Šeme, leto poprej pa je imela Slovenija kot gostiteljica prav tako doma v Mariboru pravico do enega posebnega povabila za finale, v katerem je nato z "wild cardom" na domačem terenu nastopila Rodetova.

Varovanka trenerk Lene Jakubovske in Lene Salavjove je tako v sezoni, katere vrhunec bo svetovno prvenstvo konec avgusta, prišla do največjega uspeha kariere.

"Ta uspeh mi pomeni zelo veliko, sploh ne morem opisati nepopisne sreče, ki jo doživljam. Hvaležna sem vsem, ki mi stojijo ob strani. Lena (trenerka, op. STA) mi je pred nastopom rekla, da sem že z uvrstitvijo v finale dosegla nekaj neverjetnega in da naj le čim bolj uživam v trenutku, ki mi je bil dan," je še povedala najboljša slovenska ritmičarka, ki jo že naslednji teden čaka nov izziv - najprej nastop na svetovnem pokalu v Guadalajari, nato pa še v Portimau.

S svojo varovanko je bila zadovoljna tudi trenerka slovenske Jakubovska. "Zelo me veseli, da Aleksandra kljub mladosti že nekaj tekem zapored prikazuje stabilno izvedbo. Tokrat ji je uspelo za vse štiri nastope v kvalifikacijah z obročem, žogo, kiji in trakom poseči preko 15 točk, za prikazano z obročem je prejela celo 16,550 točke. Poleg tega ji je tu uspel velik preboj - uvrstitev v finale, v katerem je zasedla za nas odlično šesto mesto," je iz Taškenta enega večjih slovenskih uspehov ocenila Jakubovska in dodala: "Za naprej je zanjo zlasti pomembno, da vzdržuje in nadgrajuje formo ter še naprej pridobiva na imenu. Ker si pri 16 letih šele utira pot med najboljše, je sodnice še ne poznajo dovolj, a pridno skrbi, da si jo iz tekme v tekmo bolj zapomnijo."

© STA 2018

Prihajajoči dogodki
18.11.2018
PS v RG individualne sestave 2018 Gimnastični center Ljubljana, Koprska ulica 29, Ljubljana
PS v RG individualne sestave 2018 več >
22.11.2018
Svetovni pokal v MŠG in ŽŠG Cottbus 2018 Cottbus, Nemčija
Svetovni pokal v MŠG in ŽŠG Cottbus 2018 več >
24.11.2018
Prvenstveno tekmovanje Salto 2018 Koper
Prvenstveno tekmovanje Salto 2018 več >
1.12.2018
Državno prvenstvo v moški in ženski športni gimnastiki 2018 Športna dvorana Leona Štuklja, Šegova 112, 8000 Novo mesto
Državno prvenstvo v moški in ženski športni gimnastiki 2018 več >
Arhiv dog.: Prihodnji • Pretekli
Sponzorji

Telekom Slovenije d.d.


Zavarovalnica Triglav d.d.


Inštitut za medicino in šport (IMŠ)


Imagine d.o.o.


BTC d.d.


Programe GZS sofinincirata

Olimpijski komite Slovenije


Fundacija za šport


Ministrstvo za šolstvo in šport