Gimkoti / Gimnastika za odrasle

Gimnastika za odrasle

S programom »Gimnastika za odrasle« bo Gimnastična zveza Slovenije v celoti uresničevala javni interes na področju športa, saj gre za projekt, ki se izvaja na nacionalni ravni po celotni Republiki Sloveniji. Program rekreativne športne gimnastike je namenjen vsem državljanom. Izvajal se celo leto saj so odrasli potrebni učinkovite sprostitve in rekreacije v vseh letnih obdobjih. Program se dopolnjuje in prepletal z aktivnostmi Gimnastične zveze Slovenije v projektu »Slovenija telovadi« (»Gimnastične zvezde«, »Dnevi slovenske gimnastike«). V programih, namenjenih širšim kategorijam, predvsem odraslim, dopušča športna gimnastika izbiro gibalnih možnosti in organizacijskih oblik, ki izpolnjujejo osnovne cilje športne vzgoje. Značilni vplivi na psihosomatični status izvirajo predvsem iz množice gibalnih možnosti, ki nam jih ponuja gimnastični program. Ob uporabi različnih osnovnih in pomožnih orodij, kot so blazine, klopi, skrinje, žrdi, gredi, drogovi, odrivne deske, koze, ponjave… si lahko zamislimo veliko število različnih gibanj in kombinacij. Gibanja so lahko silno preprosta, naravna in elementarna ter postopoma preraščajo v kompleksne gibalne strukture (Novak, 1984).

Gimnastika je tako sistem izbranih vaj in metodičnih postopkov, katerih cilj je skladen telesni razvoj človeka in njegovih psihofizičnih sposobnosti.  Vsebina programov športne gimnastike je izvajanje prvin in sestav na gimnastičnih orodjih. Natančnejša izbira gibalnih programov pa je lahko zelo različna in se podreja ciljem določenih pojavnih oblik športne dejavnosti.

19.8.2017
Univerzijada Taipei 2017 Taipei, Tajvan