Panoge / Gimnastika za vse

Gimnastika za vse

Splošno o Gimnastiki za vse

Gimnastika je sistem izbranih vaj in metodičnih postopkov katerih cilj je skladen telesni razvoj človeka in njegovih psihofizičnih sposobnosti (športni leksikon). Zaradi različnih struktur gibanj velja za temeljni šport, ki ostalim športnim panogam služi kot neobhodna potreba za dosego cilja v vrhunskem športu. Nekaj panožnih zvez se pomena gimnastike za dosego vrhunskega rezultata v svoji panogi že zaveda. Večanje pomena in omogočanje razvoja otrok s pomočjo gimnastike na nacionalnem nivoju pa bi morebitne talente že pred prihodom v posamezne trenerske roke koordinacijsko in motorično opismenila.

Gimnastika za vse, nekoč imenovana kot Splošna gimnastika, je disciplina je namenjena dekletom in fantom, ki vadijo v šoli ali društvu vsaj enkrat ali dvakrat tedensko. Sistem tekmovanja (C-program gimnastike) je primeren tako za začetnike kot za tiste, ki so prenehali z aktivno vadb, saj je pripravljen tako, da ponuja možnost postopnega osvajanja vsebin glede na razvojno stopnjo tako odraslih kot otrok. Program vsebuje zelo pestro paleto gimnastičnih prvin ženske in moške športne gimnastike, ritmične gimnastike in akrobatike. Ena najpomembnejših vlog programa je razvijanje osnovnih gibalnih sposobnosti, kot so moč, koordinacija, gibljivost, ravnotežje in hitrost. Izbira različnih orodij, prvin in njihovih kombinacij daje večji poudarek eni ali drugi od naštetih gibalnih sposobnosti.

Ob obvladovanju najrazličnejših gibalnih vsebin pridobivajo otroci in odrasli različne gibalne izkušnje in motorična znanja, ki bogatijo informacijski in energetski vidik motorike in lahko predstavljajo pomemben delež v oblikovanju naših športnih navad.

7.7.2017
Svetovni pokal RG Berlin 2017 Berlin, Nemčija